Hva er Padel

Padel er en racketsport som kombinerer elementer fra tennis og squash. Poengsystemet er som i tennis. Padel spilles som double, dvs. to spillere på hvert lag, og lagene spiller på hver sin side av et nett. Banen er 20 x 10 meter, dvs. en tredjedel av en tennisbane. Veggene rundt banen er av glass og netting. Veggene kan benyttes i spillet, men ballen kan da sprette i uventede retninger.

Racketene som benyttes, er mindre enn squash- og tennisracketer, og er uten strenger. Dette gir spilleren mer kontroll over racketen.

Ballen er som en tennisball, men har litt lavere trykk. Det gir bedre kontroll og mindre fart i spillet.

Det kreves mindre styrke og tekniske ferdigheter i padel enn i tennis. Dette gjør det til en sport som passer alle aldre og ferdighetsnivåer. Du vil oppleve læringskurven som bratt. Allerede på første trening merker du framgang. Selv om padel er en blanding av det beste fra to idretter, trenger du IKKE å ha spilt verken tennis eller squash for å like – og bli – i denne sporten. Du opplever tidlig mestring, det er sosialt og samtidig får du en god treningsøkt.

Bakgrunnen

Padel har sin opprinnelse fra Platform Tennis, som er en variant av «lukket tennis». I 1969 bestemte spanske Enrique Corcuera, som regnes som oppfinneren av padel, seg for å gjøre om sin private squashbane hjemme i Acapulco (Mexico). Med elementer fra Platform Tennis ble «oppfinnelsen» til Paddle Corcuera.

En spansk venn av Enrique prøvde den nye idretten og ble umiddelbart forelsket. Da laget han de to første padelbanene i Marbella (Spania). Dette skjedde i 1974. Året etter ble sporten importert til Aregentina, og fra da ble det suksess. I dag er det flere som spiller padel enn fotball i Argentina!   

I Norden var Sverige først ute med padel, og der har idretten vokst med rakettfart. En regner med at 500 000 svensker prøvde padel i 2020, og at antall padelsentere vil være rundt 2000 innen utgangen av 2021.  Norge, Finland og Danmark er også på gang. For eksempel var det først på året 2021 registrert 100 padelsentre i Norge. Dette tallet vil stige. I 2028 håper vi alle at padel kan være en ny OL-gren.

Padel er i dag verdens raskest voksende idrett. Book bane allerede i dag!